The difference in women's football

Rio nog ver weg, maar nog wel in zicht

05.03.2016

Het gaat een spannende ontknoping worden voor de OranjeLeeuwinnen. Halen ze de Olympische Spelen in Rio, of niet? Na de duidelijke nederlaag zaterdagavond tegen Noorwegen (4-1) zal het woensdag tegen het sterke Zweden – opnieuw in het Sparta Stadion – moeten gebeuren.

Het gaat een spannende ontknoping worden voor de OranjeLeeuwinnen. Halen ze de Olympische Spelen in Rio, of niet? Na de duidelijke nederlaag zaterdagavond tegen Noorwegen (4-1) zal het woensdag tegen het sterke Zweden – opnieuw in het Sparta Stadion – moeten gebeuren.

Ook al zit je niet goed in de wedstrijd, één moment kan een duel zomaar laten kantelen. Dat cruciale moment voor de OranjeLeeuwinnen was in de 68e minuut, toen Vivienne Miedema van buiten het strafschopgebied de bal in de verre hoek plaatste, en tot haar frustratie zag dat die via de binnenkant van de paal weer het veld instuitte.

Een minuut eerder was het Manon Melis geweest die haar team weer volop hoop had gegeven door, na eerdere Noorse goals van Emilie Haavi en Maren Mjelde, de aansluitende treffer te maken.  Na een prachtige pass van Kelly Zeeman liet ze keeper Cecilie Fiskerstrand kansloos.

Overtreding
Zeeman was kort daarvoor nog naar het gras gegaan na een stevig duel; het leek een overtreding van haar opponente. De scheidsrechter floot echter niet, waarop de Noorsen uitbraken. Nadat Mandy van den Berg eerst nog knap redde op de doellijn, was ze daarna kansloos op de rebound.

Het was het ongeluk dat zo bepalend is op zo’n belangrijke avond. Dat bleek ook al snel, want na de onfortuinlijke bal op de paal van Miedema , leidde balverlies van uitgerekend de aanvalster de derde Noorse goal in. Het was Ada Hegerberg die de wedstrijd in het slot leek te gooien.

De OranjeLeeuwinnen namen toen al veel risico om weer terug in de wedstrijd te komen, maar die gok pakte verkeerd uit. Opnieuw Hegeberg maakte in blessuretijd ook nog het vierde Noors doelpunt.

Zweden wint weer
Concurrent Zweden wist wel te winnen. In Stadion Woudestein versloeg het Zwitserland met 1-0. Hierdoor staat Zweden nu eerste in de poule met zes punten. Nederland en Noorwegen volgen met drie punten. De Leeuwinnen nemen het woensdag in een rechtstreeks duel op tegen Zweden. Bij een gelijk aantal punten voor twee of meerdere landen, gaat het onderlinge resultaat de doorslag geven.

Dat levert voor de Leeuwinnen de volgende scenario’s op. Als Noorwegen niet wint van Zwitserland, heeft Oranje genoeg aan een zege tegen Zweden. Maar als Noorwegen wel wint van Zwitserland, moet Nederland met 5 goals verschil van Zweden winnen om naar de Spelen te gaan.

Statistieken
Noorwegen-Oranje 4-1 (1-0)

Scoreverloop: 30. Bosshard Haavi 1-0, 61. Mjelde 2-0, 67. Melis 2-1, 82. Hegerberg 3-1, 90. Hegerberg 4-1.

Nederland: Van Veenendaal; Van Lunteren, Kerkdijk (70. Slegers), Van den Berg, Janssen, Zeeman, Dekker, Van de Donk, Melis, Miedema, Groenen (46. Van de Sanden).

Bron: OnsOranje

Terug naar de homepagina

FlowSports

Contact