Het Nederlands vrouwenelftal heeft na de benauwde zege op Portugal deelname aan het WK 2015 nog altijd in het vizier. In Venlo wonnen de Oranjeleeuwinnen zaterdagavond nipt met 3-2 en daarmee plaatste de ploeg zich zo goed als zeker als beste tweede voor de play-offs.

Het Nederlands vrouwenelftal heeft na de benauwde zege op Portugal deelname aan het WK 2015 nog altijd in het vizier. In Venlo wonnen de Oranjeleeuwinnen zaterdagavond nipt met 3-2 en daarmee plaatste de ploeg zich zo goed als zeker als beste tweede voor de play-offs.

Ook als Oranje woensdag in het laatste pouleduel tegen Noorwegen geen punten haalt, zal het zich zo goed als zeker scharen bij de beste vier tweede ploegen van alle kwalificatiepoules. Ondanks dat het resultaat tegen nummer laatst van de poule niet meetelt.

Met vijf punten achterstand op Noorwegen is poulewinst niet meer mogelijk. Maar met 22 punten uit negen wedstrijden en met uitstekend doelsaldo kan Oranje de play-offs bijna niet meer ontgaan. Om daadwerkelijk een WK-ticket te bemachtigen moet Oranje in twee keer twee wedstrijden afrekenen met de andere nummers twee.

Voorspoedige start

In de poule met verder België, waartegen het onnodig punten verspeelde, behoorde tegenstander Portugal samen met Albanië en Griekenland tot de laagvliegers. In het uitduel werd de ploeg al met 0-7 verslagen en ook nu kreeg Nederland de eerste minuten volop kansen. Met name Manon Melis bracht vanaf rechts met uitstekende voorzetten haar ploeggenoten in stelling bracht, maar Vivianne Miedema (drie keer) en Lieke Martens misten echter.

Na nog eens talloze kansen te hebben gemist, zorgde Miedema na een half uur dan toch voor de openingstreffer. Na prima terugleggen van Danielle van de Donk legde de centrumspits de bal klaar voor haar rechtervoet, om net buiten het zestienmetergebied raak te schieten achter de Portugese doelvrouw.

Nog meer kansen – voor rust in totaal twaalf – waren daarna echter niet aan Miedema, Martens, Van den Donk, Sherida Spitse en Stefanie van der Gragt besteed. En het missen van al die mogelijkheden kwam de ploeg na rust duur te staan.

Opnieuw Miedema

Hoewel het van Portugal, waarvan vrijwel de gehele selectie in het buitenland actief is, in de eerste helft niets hoefde te vrezen, ging het na de pauze nog bijna mis. De gelijkmaker, kort na rust, kwam weliswaar volledig uit de lucht vallen. En omdat Miedema twee minuten later voor de 2-1 zorgde, leek Oranje snel van de schrik bekomen.

Toch bleek de thuisploeg van slag. Na een uur zat Mandy van den Berg er bij voorzet vanaf de zijkant naast en kon invaller Laura Luis binnen knikken: 2-2. Met het WK nu ineens verder dan ooit, bleef Miedema echter bij de les. Gedecideerd zette het pas 18-jarige fenomeen van Bayern München na een uur zelf de aanval op en rondde daarna beheerst af: 3-2. Drie keer Miedema dus.Oranje kon het duel daarna niet meer naar haar hand zetten. Toch had Portugal gek genoeg vrede met de 3-2 en liet Nederland het duel rustig uitspelen.

Eerste WK ooit?

Tweemaal plaatste Nederland zich inmiddels voor het EK, maar de ploeg behaalde nog nooit een WK. Nu het WK voor het eerst in de geschiedenis ruimte biedt aan 24 en acht Europese deelnemers, hoopt Nederland vurig  voor het eerst deel te kunnen nemen. En met de overwinning op Portugal is daartoe opnieuw een stap gezet.

Statistieken

Nederland- Portugal  3-2 (1-0).

Scoreverloop: 27. Miedema 1-0; 51. Silva 1-1, 53. Miedema 2-1, 60. Luis 2-2, 67 Miedema 3-2.

Nederland: Geurts, Van der Gragt, Van den Berg, Spitse, Van de Donk (74. Van Lunteren), Van der Most, Worm, Dekker, Melis, Miedema, Martens.

Bron: OnsOranje