Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich woensdag geplaatst voor de play-offs voor het WK. De Oranjeleeuwinnen versloegen Noorwegen overtuigend met 0-2 en schaarden zich daarmee bij de beste vier nummers twee van de zeven poules. ,,We zijn blij, maar we hebben nog wel een klus te klaren”, reageerde bondscoach Roger Reijners opgetogen.

Oranje kwam nog nooit uit op een WK en ook tot de play-offs reikte de ploeg nooit. Maar nu het aantal landen is uitgebreid en liefst acht Europese landen aan het WK 2015 in Canada mogen deelnemen, is Nederland nog altijd in de race. De winnaars van de zeven poules plaatsen zich direct, maar de vier beste nummers twee mogen nog strijden om één WK-ticket.

‘We hebben voorwerk gedaan’

,,Van Italië en Schotland wisten we dat ze zich vrijwel zeker zouden plaatsen, dus daar hebben we al voorwerk voor gedaan en wedstrijden van bekeken”, aldus Reijners, die ook Oekraïne nog toegevoegd zag worden.  De eerste play-offs (een uit- en thuiswedstrijd) zijn op 25/26 en 29/30 oktober. De winnaars strijden in de beslissende play-off-ronde (opnieuw uit en thuis) op 22/23 en 26/27 november om een ticket voor het WK.

Om zich te plaatsen als beste nummer twee had Nederland, dat speelde nabij Oslo, vooraf al een prima uitgangspositie. Door het eerder opgebouwde puntenaantal en het uitstekende doelsaldo hoefde het een eventueel verlies slechts beperkt te houden. Noorwegen was al zeker van de poulezege, miste aanvoerder Ingvild Stensland en zag topscoorder Caroline Hansen na een half uur het veld verlaten.

Melis al dichtbij treffer

Toch zag Reijners een gemotiveerd thuisland. ,,Het is hun laatste wedstrijd, ze spelen thuis, het is live op tv. Denk je dan dat ze zo’n wedstrijd laten lopen?”

De finalist van het laatste EK, die nog geen poulewedstrijd verloor, kon echter voor rust niet tot een kans komen. Oranje was daarentegen via Manon Melis al na drie minuten en op slag van rust levensgevaarlijk. De eerste bal ging echter net voorlangs, de tweede tikte de doelvrouw net naast de paal.

,,Ik heb in de rust gezegd dat we de wedstrijd controleerden en dat het zaak was dat in de tweede helft ook zo te houden. Ik was zeer tevreden over ons spel. Daarnaast maakten we ook nog eens twee fantastische doelpunten”, aldus Reijners, die zag dat Oranje het duel, dat live werd uitgezonden op FOX Sports, na rust definitief naar haar hand zette.

‘Dit geeft vertrouwen’

Na kleine speldenprikken van Sherida Spitse, knalde Anouk Dekker twintig minuten voor tijd een corner via de doelvrouw en de binnenkant van de paal over de doellijn: 0-1. Toen Daniëlle van de Donk tien minuten later de voorzet op maat van de opgestoomde Manon Melis in de korte hoek binnenschoot, was het duel gespeeld. Met de zege is Oranje ook gelijk de beste nummer twee.

,,Dat we wedstrijden tegen een topland op deze manier spelen, geeft aan dat we op de goede weg zitten en dat de groep bereid is door te pakken. Dit geeft veel vertrouwen richting de play-offs”, aldus Reijners.

Zweden, England, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Spanje en Zwitserland plaatsten zich als poulewinnaar voor het WK. De loting voor de play-offs vindt plaats op 23 september.

Statistieken: Noorwegen – Nederland: 0-2 (0-0).

Scoreverloop: 68. Dekker 0-1, 75. Van de Donk 0-2.

Nederland: Geurts, Van der Gragt, Van den Berg, Van Lunteren, Worm, Spitse, Dekker, Van de Donk, Melis,Miedema, Martens.

Bron: OnsOranje