Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar moest in het duel tegen thuisland Servië tot het gaatje gaan, maar de ploeg plaatste zich door een late 2-1 zege ongeslagen voor de Eliteronde. ,,Servië deed het uitstekend. Alle complimenten”, aldus KNVB-coach Andre Koolhof.

Na monsterzeges tegen Faeröer (9-0) en Letland (10-0), moest ook Servië een eenvoudige prooi worden voor de regerend Europees kampioen. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe meer het erop leek dat zich een stunt aandiende.

,,Dit was voor ons een hele pittige wedstrijd”, aldus Koolhof. ,,Servië speelde met veel passie, zonder overtredingen te maken. En toen ze ook nog eens 1-0 maakten, was het hier natuurlijk helemaal een happening. Ook het publiek voelde dat er een stunt in zat en ging er nog eens achter staan. Terecht natuurlijk. Ze deden het gewoon goed.”

‘Wij gaven niet thuis’

Dat terwijl Onder 19 volgens Koolhof voor rust al met 5-1 voor had kunnen staan. Jill Roord, Lineth Beerensteyn en Siska Folkertsma verzuimden echter het verschil te maken. Nederland speelde toen al niet het beste spel vond Koolhof. ,,Na die eerste makkelijke wedstrijden moesten we nu echt uit een ander vaatje tappen. Maar nu het erom ging, gaven we niet thuis.”

Uit een scrimmage maakte het thuisland 25 minuten voor tijd ook nog eens de 1-0. Paniek maakte zich enigszins meester van de formatie van Koolhof. Toch stonden de ervaren speelsters uiteindelijk op. Eerst rondde aanvoerder Inessa Kaagman (foto) een aanval over de rechterflank vanaf de zestien af. Een minuut voor tijd zorgde Roord, die ook de steekpass op Kaagman gaf, toch nog voor de zege. Roord produceerde in drie kwalificatiewedstrijden negen doelpunten. In de topscoorderslijst aller tijden deelt zij nu de bovenste plaats met Ellen Jansen en Lieke Martens.

Tandje erbij

,,Om eerlijk te zijn dacht ik na die eerste twee wedstrijden, er mag nog wel wat gebeuren. Ik ben daarom blij dat we in deze laatste wedstrijd toch nog flink tegenstand hebben gekregen. Met 9-0 en 10-0 winnen is leuk, maar je weet internationaal niet waar je staat. Nu moesten we er in ieder geval wat voor doen. En na die 1-0 schakelden we ook een tandje bij. Het is toch lekkerder als je je gewoon met negen punten kunt plaatsen.”

Tijdens de Eliteronde mag Onder 19 proberen zich te plaatsen voor het EK 2015 in juli in Israël. Daar hoopt de ploeg de titel te kunnen verdedigen.

Statistieken: Servië – Nederland 1-2 (0-0).

Scoreverloop: 65. Petrov 1-0, 76. Kaagman 1-1, 89. Roord 1-2.

Opstelling Nederland: Quaye (46. Van der Werff), Peels (41. Van der Wal), Akkerman, Kerkdijk, Kaagman, Abbing, Hendriks, (73 Verhoeve), Roord, Strik, Folkerstma, Beerensteyn.

Bron: OnsOranje