De Oranjevrouwen hebben het eerste duel met Italië in de finale van de play-offs voor het WK van 2015 in Canada niet kunnen winnen. In Den Haag werd het 1-1. Vivianne Miedema maakte in de tweede helft de gelijkmaker. Donderdag is de return in Verona waarin de Nederlandse voetbalsters voor het eerst in de historie kwalificatie voor het WK kunnen afdwingen.

Aan de support lag het in de groengele thuishaven niet. Met 13.100 kwamen er nog nooit zo veel toeschouwers af op een vrouweninterland. Er stond dan ook wat op het spel. Na twee EK’s hopen de Oranjevrouwen voor het eerste in de historie nu dan eindelijk ook het mondiaal grootste voetbaltoernooi te bereiken.

Oranje onnauwkeurig

Na wat voorzichtig aftasten liet Italië echter al snel zien geen eenvoudige prooi te worden. De technisch vaardige nummer dertien van de wereld zakte niet in, zoals verwacht, maar speelde met verzorgd combinatievoetbal duidelijk om de zo belangrijke uittreffer op het bord te krijgen. Oranje startte daarentegen gespannen, maakte hier en daar ongebruikelijke foutjes en kon de Italiaanse defensie niet verontrusten.

Het waren dan ook de Italiaansen die na krap twintig minuten de score openden. Slap ingrijpen van de Oranje-achterhoede zorgde ervoor dat Melania Gabbiadini na een aantal korte combinaties de ruimte kreeg om uit te halen. De spits, die in de play-offwedstrijden tegen Oekraïne ook al beide keren doeltreffend was, knalde de bal vanaf zo’n twintig meter strak achter Loes Geurts.

Voldoende support

Niet veel later leek Vivianne Miedema uit een corner al de gelijkmaker in te koppen, maar de bal werd door Daniela Stracchi van de lijn gehaald. Ondanks dat de wave door het stadion ging en het publiek de ploeg naar een treffer wilde schreeuwen bleven grote kansen lange tijd uit.

Met uitgerekend een flitsend uitgevoerde counter zorgde Oranje acht minuten na rust voor de gelijkmaker. Lieke Martens stuurde Manon Melis de diepte in en de rappe aanvaller bediende Vivianne Miedema op maat. De spits van Bayern München schoof bij de eerste paal glijdend binnen.

Route naar het WK

Oranje, zonder de geschorste Anouk Dekker, speelde daarna duidelijk met meer elan en overtuiging, maar het bleek niet voldoende om ook een tweede treffer te forceren. De ploeg probeerde het nog wel, maar steeds was een aanname of de eindpass onnauwkeurig. De grootste kans was acht minuten voor tijd opnieuw voor Miedema, maar opnieuw voorkwam een verdediger op de lijn een treffer. Ook Martens kreeg de bal in de slotfase ondanks twee gevaarlijke schoten niet in het doel.

De Oranjeleeuwinnen behaalden de play-offs door in de WK-kwalificatiepoule achter Noorwegen als een van de vier beste nummers twee te eindigen. De ploeg versloeg in de eerste play-offstrijd Schotland, terwijl Italië over twee wedstrijden met een overwinning en een gelijkspel te sterk was voor Oekraïne. De uitwedstrijd tegen Italië wordt donderdag in Verona afgewerkt. Het WK vindt in de zomer van 2015 plaats in Canada.

Statistieken:

Nederland – Italië: 1-1 (0-1).

Scoreverloop: 18. Gabbiadini 0-1, 53 Miedema 1-1.

Geel: 46. Cernoia.

Opstelling Nederland: Geurts, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg(c), Worm, Spitse, Van de Donk, Middag, Melis (54. Van de Ven), Miedema, Martens.

Bron: OnsOranje